Litteratur

Arrangør:
Lyd & Sceneproduksjon AS

Fole gode dikt - Henning Bergsvåg

I serien "Fole gode dikt" møter vi programleiar og poeten Endre Ruset i samtale med poetar med sterk tilknyting til fylket vårt. Denne gongen får vi møte Henning Bergsvåg. Henning har eit mangeårig forhold til Bjørnsonfestivalen, både som poet og som medlem av styret til festivalen.

Henning Bergsvåg (født 29. mai 1974 i Bergen) er en norsk forfatter. Han har tidligere jobbet som bibliotekar og i helsesektoren. Han var i flere år bosatt i London og Praha. Han studerte ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland og Litterär Gestaltning ved Göteborgs universitet samt fagene kunsthistorie og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. I årene 2004-06 var han ansatt som forfatterkonsulent ved Bergen offentlige bibliotek. Han utførte da enintervjuserie av norske forfattere som også ble publisert i tidsskriftet Bokog Bibliotek og ukeavisen Morgenbladet. Henning H. Bergsvåg hadde iperioden 2007-2014 styreverv i Den norske Forfatterforening. Bergsvåghar også styreverv i Bjørnsonfestivalen.

Bergsvåg debuterte i 2000 med diktsamlingen Newfoundland,og har siden skrevet diktsamlingene Nattarbeid og Nemesis. Han arrangerte i2000 og 2002 Bergen Poesifest sammen med kollega Tomas Espedal, en festival medhovedvekt på samtidige retninger i særdeleshet Sverige, Frankrike og USA. Hanhar siden 2014 ledet arrangementserien Poesidigg, som har hatt besøk av overhundre poeter fra inn- og utland. Et utvalg av Bergsvågs dikt har blittoversatt til engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, svensk, kinesisk, slovensk ogspansk i ulike tidsskrift og til ulike festivaler. De siste årene har Bergsvågogså vært involvert i prosjekter i dansefeltet, blant annet som utøver iForfatterbevegelsen av dansekunstner Marie Bergby Handeland, som mottokKritikerprisen for dans 2018.Endre Ruset
(født 24. oktober 1981 i Molde) er en norsk forfatter bosatt i Oslo. Han debuterte som lyriker i 2001. Tematikken i poesien, som har sparsomt med rim og tegnsetting, dreier seg gjerne rundt barndom, mellommenneskelige forhold og erotikk.

Ruset er utdannet ved Molde videregående skole, Buskerud Folkehøgskole, Skrivekunst-akademiet i Hordaland og Universitetet i Bergen.

Han har i likhet med sin far, forfatteren Arne Ruset, vært involvert i Bjørnsonfestivalen siden oppstarten i 1992. I desember 2008 overtok Endre Ruset som kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival.

Filmen er produsert av Lyd & Sceneproduksjon AS med støtte frå Møre og Romsdal Fylkeskommune.